Voor onze Nederlandse klanten... Wij zijn maar liefst 52% goedkoper dan verhuurders uit NL - limburg en Noord-Brabant!
Lees meer  |  Sluiten

Waarom bouwdroging?

U vraagt zich misschien af of bouwdroging wel noodzakelijk is? Of u bent er van overtugid dat uw huis ook wel op natuurlijke wijze droogt, als u maar lang genoeg wacht...

Wil u zo snel mogelijk een droge en gezonde thuis? Twijfel dan niet aan de inzet van de bouwdroogpakketten van Vochtex Bouwdrogerverhuur.

Waarom...?  

Omdat bouwdrogers huren bij Vochtex werkt!

Eens uw nieuwbouwwoning opgeleverd is wil u er natuurlijk zo snel mogelijk intrekken. De vloer leggen, keuken en badkamer installeren, verfwerken,... U wil het allemaal zo snel mogelijk voor elkaar hebben.

Toch is het absoluut noodzakelijk dat uw huis zo droog mogelijk is voor u aan al deze werken begint. Een nieuwbouwwoning bevat immers enorm veel vocht. Water is een essentieel onderdeel van het bouwproces - denk maar aan beton- en metselwerken, chape,... - en tijdens de bouw is uw huis ook nog eens onderworpen aan de weersomstandigheden. 

Dit alles zorgt er voor dat er bij het opleveren van uw woning tot maar liefst 4.000 liter water in uw huis zit. Water dat er grotendeels uit moet trekken voor u kan beginnen aan de afwerking van uw huis. Let er ook op dat veel schilders geen vochtige muren zullen schilderen en veel meubelinstallateurs niet zullen beginnen aan het plaatsen van uw keuken- of badkamermeubels zolang de vochtbalans in uw huis niet op orde is.


Door de band genomen kan u rekenen op 1 maand droogtijd per centimeter voor het grovere werk (beton, metselwerken, chape,...) tot 3 maanden voor het fijnere werk (muurtegels,...). Maar zelfs al wacht u lang genoeg na de winddicht fase - dus het dak erop en ramen en deuren geïnstalleerd - dan nog kan het tot een jaar duren voor uw huis voldoende ontvocht is voor een gegarandeerd gezond leefmilieu.

Kan ik onmiddellijk een bouwdroger inzetten? Is dit niet schadelijk voor de uitgevoerde werken?

Moderne woningen beschikken weliswaar over een mechanisch ventilatiesysteem, maar dit systeem wordt pas later in het bouwproces geïnstalleerd en is eigenlijk vooral bedoeld voor als u uw huis bewoont. Een ventilatiesysteem krijgt het dan ook zwaar te verduren als het gebruikt wordt voor bouwdroging, denk bijvoorbeeld aan bouwstof en ander vuil dat in uw woning zweeft tijdens de bouwwerken of de grote hoeveelheden vocht die een ventilatiesysteem gewoon niet efficiënt kan verwerken.
Moderne woningen voldoen ook aan de strengste isolatienormen. En hoewel deze normen zeker voordelig zijn tijdens het betrekken van de woning, heeft de dikke isolatie in een nieuwbouwwoning een negatieve invloed op de droging van uw huis. 

Kan een woning niet op ‘natuurlijke’ wijze drogen via ventilatie?

Hoe lang het duurt voor een woning voldoende droog is om verder af te werken, hangt van meerdere (weers)omstandigheden af. Zo speelt ook de dikte van de laag pleister een rol, maar ook het binnenklimaat. Het staat evenwel vast dat de inzet van bouwdrogers uw droogperiode met meer dan 70% verkort. 

Hoewel we geen exacte droogtermijnen kunnen geven, raden we bij Vochtex Bouwdrogerverhuur sowieso een minimale inzet van 4 weken of 28 dagen aan bij een nieuwbouw.

Bij renovatiewerken is de droogtijd moeilijker in te schatten, maar met de bovenstaande duur van de inzet zit u in principe altijd goed. 

In alle geval is de inzet van bouwdrogers aan te raden bij een luchtvochtigheid vanaf 60%. Bij een luchtvochtigheid van 70% is de inzet van bouwdrogers al quasi onontbeerlijk om uw huis te diepgaand en efficient drogen.

Zijn kachels of ventilatoren noodzakelijk in het droogproces?

Hoewel een kachel - bij temperaturen onder de 10° - of een ventilator niet strikt noodzakelijk zijn, raden wij toch altijd een combinatie aan van een bouwdroger en één of meerdere ventilatoren. De krachtige ventilatoren van Vochtex Bouwdrogerverhuur verhogen de efficientie van de bouwdrogers met nog eens 30%.

Een elektrische kachel heeft vooral een meerwaarde in koude periodes omdat ze toelaten dat de bouwdroger bij optimale temperaturen efficiënter kan werken. Warme lucht bevat bovendien meer vocht en zal dan ook nog meer vocht afgeven aan de bouwdroger die deze vervolgens omzet in water.  

Let wel op! Gebruik enkel elektrische kachels, bij voorkeur van het professionele type dat Vochtex Bouwdrogerverhuur levert. De lucht uit gasgestookte kachels bevat immers op zijn beurt vocht en de kachels zijn vaak te krachtig in vers gestucte woningen. 

Kortom...

Wil u zelf de controle houden over het droogproces van uw woning en de droogtijd drastisch inkorten? Wil u zo snel mogelijk een gezond leefmilieu in uw nieuwe thuis? En wilt u de afwerking van uw droomhuis zo efficiënt mogelijk laten verlopen? Kijk dan eens rond op onze website en bestel uw bouwdroogpakket aan een scherpe prijs. Wij geven u deskundig advies en komen de bouwdroger(s), ventilatoren en kachels op uw werf leveren, installeren en terug ophalen. En bij een huurperiode van minstens 28 dagen zelfs geheel gratis! 

Met bouwdrogers van Vochtex Bouwdrogerverhuur houdt u de regie van de bouw van uw huis zelf in handen, voorkomt u te lange wachttijden tijdens de verschillende bouwwerken en een te lange droogtijd na oplevering en zorgt u ervoor dat vocht en schimmel in uw huis geen enkele kans krijgen. 

OPLOSSING OP MAAT NODIG?

Indien u een oplossing op maat wenst, kan u met ons contact opnemen.

Contacteer ons vandaag nog!